Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ταχινόπιτα με σταφίδες και καρύδια

Ωραία πίτα, αρωματική και με πλούσια γεύση, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά. Χορταρτική, ιδανική για νηστεία και χωρίς χοληστερόλη γιατί δεν περιέχει καθόλου αυγά, βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία.
 Υλικά:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια ταχίνι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
2 κουταλάκια σόδα (σκόνη)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν
1 φλιτζάνι σταφίδες
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη 


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί και το αλευρώνουμε ελαφρά.
Χοντροτρίβουμε τα καρύδια 
και αλευρώνουμε ελαφρά τις σταφίδες. 
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το ταχίνι, 
το νερό και τον χυμό και χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά, 
μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το ταχίνι.
Εγώ έβαλα χυμό από σαγκουίνι, εξ ου και το χρώμα!
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, 
την σόδα και το ξύσμα, ανακατεύοντας καλά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν 
και το ρίχνουμε στο μίγμα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Τελευταία προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Το μίγμα θα είναι σχετικά παχύρευστο, σαν του κέικ.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι 
και ψήνουμε στους 180ο για 45-55 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού,
 αν βγει καθαρή, η πίτα μας είναι έτοιμη,
 διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε από το φούρνο 
και περιμένουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Καλή απόλαυση!!!

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Γεωργία, ιδανικό για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο!

      Διαγραφή
  2. Αμα σου πω οτι δεν εχω φτιαξει ποτε ταχινοπιτα?!?! Παντως φαινεται πολυ υγιεινη, αλλα και νοστιμη πιτουλα. Τι αλλο να ζητησει κανεις?? Καταγραφεται...
    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...