Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Κρητικές Χορτόπιτες


Από τα πρώτα φαγητά που δοκίμασα στο σπίτι της πεθεράς μου στην Κρήτη και με μάγεψαν κυριολεκτικά ήταν οι πίτες... οι χορτόπιτες ήταν σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι - πολύ νόστιμες με χόρτα από τα γύρω βουνά και φύλλο ανοιγμένο εκείνη τη στιγμή...

Για να δούμε λοιπόν πως γίνονται...
Τα χόρτα πρέπει να είναι διάφορα, όπως μυρώνια, πράσα και καυκαλήθρες, ανακατεμένα με τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικο μάραθο. Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και τα πλένουμε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Σε μεγαλη κατσαρόλα ροδίζουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 1 φλυτζάνι λάδι. Προσθέτουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό. Πρέπει να μείνουν με το λάδι τους μόνο. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

Αυτά είναι τα λεγόμενα "τσιτσιριστά", στην Κρήτη τα τρώνε πολύ σκέτα αλλά και μαγειρεμένα με κρέας ~ και φυσικά είναι το βασικό συστατικό για τούτες εδώ τις χορτόπιτες!
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι, 1 φλυτζάνι λάδι και νερό.

Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στη λακουβίτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, ενώ αν μας φανεί πολύ σφιχτή λίγο νεράκι. Την αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι. Από το ζυμάρι παίρνουμε μικρά κομμάτια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη (ή με ένα στρογγυλό ξύλο) σε στρογγυλές πιτούλες. Βάζουμε στη μέση λίγα χόρτα, κλείνουμε την πιτούλα σε μισοφέγγαρο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη.


Σε τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε με προσοχή τις πιτούλες. Τις γυρίζουμε να ροδίσουν καλά και από τις δυό πλευρές και τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Τρώγονται ζεστές και κρύες και είναι πεντανόστιμες...

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...